Спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують розслідування випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.

За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

Слід зазначити, що в м. Києві з 29 травня 2017 року введена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної рибної продукції.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській для встановлення причин і умов виникнення випадків захворювання на ботулізм, на підприємстві, з продукцією якого постраждалі пов’язують своє захворювання 30 травня 2017 року, розпочали проведення санітарно-епідеміологічного обстеження (розслідування). Підприємство ФОП Меркулов А.В. призупинило виробництво до закінчення розслідування.

Зразки продукції підприємства-виробника направлено для дослідження на визначення наявності та типу ботулотоксину до Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Наразі за результатами проведеної перевірки здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.  

Водночас 30.05.2017 отримано оперативну інформацію від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо реєстрації ще одного лабораторно підтвердженого випадку ботулізму в жінки 1986 року народження, який також ймовірно пов’язаний із вживанням риби даного виробника.

Зі слів чоловіка постраждалої 23 травня 2017 року подружжя придбало карася в'яленого у супермаркеті «Фреш» у м. Херсон. На наступний день стан здоров’я жінки погіршився, зранку 26 травня каретою швидкої допомоги вона була госпіталізована до лікарні. На сьогодні постраждала продовжує лікування в реанімаційному відділені.

30 травня 2017 року Управлінням Держпродспоживслужби в м. Херсон через уповноважених (офіційних) лікарів ветеринарної медицини, які здійснюють державний контроль на підприємствах торговельної мережі м. Херсон було повідомлено операторів ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів (супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо) про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах. За ініціативи Управління Держпродспоживслужби в м. Херсон вся продукція знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання (мережа «Фреш»).

Держпродспоживслужбою направлено вказівку територіальним органам Держпродспоживслужби щодо вжиття невідкладних заходів щодо профілактики ботулізму.

З боку територіальних органів Держпродспоживслужби проводиться робота із визначеними суб’єктами господарської діяльності, які можуть реалізовувати продукції вказаного виробника з метою зняття її з реалізації, а також роз’яснювальна робота серед населення в усіх регіонах України.

Водночас, Держпродспоживслужба рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу І ТЕРМІНОВО ПОВІДОМИТИ ПРО ФАКТИ ТОРІВЛІ ЦІЕЮ ПРОДУКЦІЄЮ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ 61-73-42. 

 

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте? захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад

 

БОТУЛІЗМ (BOTULISMUS)

Ботулізм — гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом Сl.b otulinum (ceротипи А, В, С,D,Е, F), який утворює спори і дуже сильний екзотоксин.

Епідеміологія. Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього консервування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а екзотоксини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах.

Клініка. Інкубаційний період коливається від декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм. У клінічній картині розрізняють варіанти з переважанням диспепсичних явищ, порушення зору чи дихальної функції. У першому варіанті хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні.Часто першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів; сухість в роті.При обстеженні виявляють погіршення акомодації, ністагм (частіше вертикальний), мідріаз із втратою реакції на світло, анізокорію, страбізм, блефароптоз(Мал. 1, 2, 3.). Поряд з очними симптомами рано з'являються ознаки ураження ядер IX і XII пар черепних нервів — порушення мови, сиплість голосу аж до повної афонії, утруднення ковтання, поперхування.

Дуже важко перебігає ботулізм, що розпочинається з дихальних розладів. Внаслідок ураження мотонейронів шийного і грудного відділів спинного мозку виникають парези і паралічі скелетних м'язів. Хворий відчуває стиснення грудної клітки, нестачу повітря, зникає кашлевий рефлекс, дихання стає поверхневим, може настати його зупинка. Одночасно з розладами дихання змінюється голос, приєднуються розлади ковтання і симптоми загальної інтоксикації: біль голови, м'язова слабкість, безсоння.

Після початкового періоду настає фаза найвищого розвитку хвороби. На перший план виступає різко виражена очна симптоматика, можуть посилюватись розлади ковтання через відсутність глоткового рефлексу.

Хвороба може супроводжуватись змінами серцево-судинної системи (тахікардія, гіпотонія, ослаблення звучності серцевих тонів). Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання. Тривалий час зберігається астенія, може розвинутись стійка інвалідність.

Діагностика в першу чергу грунтується на клінічних (тяжке ураження нервової системи з порушенням зору, ковтання, мови, м'язовою слабкістю) та епідеміологічних (споживання підозрілого консервованого або призначеного для тривалого зберігання продукту) даних, оскільки на специфічні лабораторні дослідження треба затратити кілька днів.

Аналіз крові засвідчує нейтрофільний лейкоцитоз і появу юних форм. Для виявлення ботулотоксину беруть кров, промивні води шлунка, блювотиння, кал і сечу хворих, залишки підозрілого харчового продукту. Матеріали від хворого потрібно забирати якнайшвидше, до введення специфічної сироватки й антибіотиків. Ботулотоксин визначають за допомогою біологічної проби на білих мишах або гвінейських свинках в реакції нейтралізації. З цією метою у хворого беруть 5-10 мл крові і вводять її піддослідним тваринам внутрішньоочеревинно, окремо і в суміші з різними типами протиботулінічної сироватки. З калу і залишків їжі можна виділити збудника шляхом висіву на казеїново-грибне середовище, бульйон Хоттінгера або середовище Кітта-Тароцці в анаеробних умовах. Створені тест-системи для швидкої кількісної ідентифікації токсину в реакції ензим-мічених антитіл.

Диференціальний діагноз необхідно проводити з харчовими токсикоінфекціями,які також можуть бути пов'язані з вживанням недоброякісного консервованого продукту. Однак провідними клінічними ознаками таких інфекцій є гарячка, симптоми гострого гастриту або гастроентериту, ніколи не буває розладів зору, ковтання і мови.

При отруєнні грибами,зокрема мухоморами, крім болю в животі та диспепсичних явищ, спостерігаються виражена слинотеча, пітливість, розлади психіки, марення, галюцинації (частіше зорові), профузний пронос, можливі домішки крові в калі. У випадку отруєння блідою поганкою настає печінкова кома. Необхідно також виключити отруєння блекотою, беладонною, метиловим спиртом.

Бульбарна форма поліомієліту характеризується високою гарячкою, гіперсалівацією, млявими паралічами та гіпотрофією м'язів тулуба і кінцівок, які швидко розвиваються; ураження часто однобічне (тоді як при ботулізмі воно має симетричний характер), у спинномозковій рідині можуть виявлятися запальні зміни.

При дифтерії також можуть бути порушення зору і ковтання, але основне значення в діагностиці мають виявлення фібринозного нальоту на мигдаликах з переходом на піднебінні дужки, набряк шиї, поєднання поліневритів з важким міокардитом, результати бактеріологічного дослідження мазків із зіва і носа на дифтерійну паличку.

Труднощі виникають при розмежуванні ботулізму та порушень мозкового кровообігу в вертебробазилярній системі. При останніх необхідно врахувати затьмарення свідомості, зміни зсідальної системи крові, а також рухові, чутливі та пірамідні порушення.

Лікування. Хворого необхідно госпіталізувати в інфекційний стаціонар. Перша допомога (незалежно від терміну, що минув від початку хвороби) складається з ретельного промивання шлунка і кишок 2-5 % розчином натрію гідрокарбонату. Якщо інфекційний стаціонар розташований на значній відстані, то, щоб не втратити час, це доцільно зробити в лікарні за місцем виявлення хворого. Але слід врахувати, що при паралічі м'язів глотки, гортані і язика зонд може попасти в трахею, тому його вводять з подвоєною увагою. Після промивання призначають усередину ентеросорбент.

У перші години хвороби доцільно ввести лікувальні протиботулінічні сироватки. До вияснення типу збудника вводять суміш сироваток типів А та Е по 10000 МО і типу В 5000 МО. Після встановлення типу ботулізму використовують відповідну моновалентну сироватку. В тяжких випадках в 1-шу добу призначають 4-6 лікувальних доз сироватки, 2 з них — внутрішньовенно крапельно на ізотонічному розчині натрію хлориду або 5 % розчині глюкози. Перед уведенням сироватки роблять внутрішньошкірну пробу. Сироватку вводять за методом Безредки залежно від важкості хвороби протягом 2-4 днів.

Показане використання антибіотиків, дезінтоксикаційних і серцево-судинних засобів. У тяжких випадках призначають преднізолон по 40 мг на добу або його аналог. При розладах дихання хворого необхідно госпіталізувати в реанімаційний відділ і перевести на кероване дихання.

Для скорочення термінів відновлення порушень нервової системи призначають АТФ, вітаміни групи В. У пізній стадії доцільно застосовувати фізіотерапевтичні процедури.

Хворих виписують після клінічного одужання.

Диспансерний нагляд за особами, що перехворіли, проводять спільно з невропатологом і окулістом.

Профілактика та заходи в осередку.Слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. Банки з бомбажем бракують. Однак нерідко таких змін не спостерігають.

В епідемічному осередку особам, які разом з хворим вживали підозрілий продукт, з профілактичною метою вводять протиботулінічні сироватки типів А, В, Е внутрішньом’язово. Медичне спостереження ведуть протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживалась, і підозрілі продукти підлягають вилученню і бактеріологічному дослідженню.

Причини захворювання

Ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання небезпечне тим, що відразу ж вражає нервову систему. Збудник хвороби – патогенна паличка з красивим, схожим на старогрецьке, ім'ям клостридія – може ховатися в звичайній консервній банці. Причому це стосується будь-яких консервів – і м'ясних, і рибних, і овочевих. Але більш за все клостридія любить мариновані грибочки. Ботулізм можна також підчепити, покуштувавши копченини й червоної риби. Проте в 95% випадків причиною ботулізму стають консервовані гриби домашнього приготування, оскільки вони не проходять термічної обробки. В одній і тій же банці ботулотоксин накопичується кублами — заражені ділянки розсіяні по всьому вмісту банки. Тому не всі люди, які вживали консервовані продукти з тої самої банки, захворюють.

Багато господинь помилково вважають, що при приготуванні домашніх консервів у результаті їх кип'ятіння і стерилізації гинуть усі мікроби. Проте це не так. Паличка ботулізму надзвичайно живуча: її спори витримують кип'ятіння протягом 5 годин! До того ж мікроб виходить зі своєї оболонки-цисти лише при потраплянні в безкисневе середовище, до того часу він цілком захищений. Іноді вигляд і смак консервованих продуктів здаються цілком нормальними, доброякісними. Проте ними цілком можливо отруїтися. Тим часом, за свідченням фахівців, ботулінічний токсин — найсильніший з отрут. Він у 375 тисяч разів (!!!) сильніший за отруту гримучої змії.

Бомбаж

Більшість людей легковажно відносяться до поїдання домашніх і заводських консервів. Мало кого хвилює їх довголіття. Деякі господині не знають скільки років простояла у них та або інша банка, що вже говорити про консервацію, яку бабусі продають на стихійних ринках.

Медики рекомендують не їсти консерви з банок, що вздулися. Безумовно, бомбаж – тобто здуття консервів – може бути й помилковим. Наприклад, через дефекти консервування. Щоправда, помилковий бомбаж від справжнього відрізнити неважко: в безпечних консервних банках під тиском пальців денця або кришки легко вправляються, чого не можна зробити при небезпечному здутті.

Ознаки захворювання

Хвороба розвивається дуже швидко, протягом 2 — 24 годин. Перші симптоми: діарея (3 — 5 разів, без домішок крові), блювота, підвищення температури, біль у животі. Також специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання довколишніх предметів), двоїння в очах, косоокість (м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин). Потім приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу і т. д. Ботулотоксин викликає відключення м'язів у всьому організмі хворого. Разом з тим температура у хворого нормальна або злегка підвищена, свідомість збережена.

При перших же симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку допомогу» й направити хворого в лікарню, оскільки без лікування у людини прогресує відключення м'язів і наступає смерть від паралічу дихальної мускулатури. Ні про яке самолікування не може бути й мови. Чим раніше потерпілий звернеться до лікаря, тим більша вірогідність уникнути ускладнень, а то й летального результату.

Допомога

Лікують ботулізм лише в інфекційному відділенні лікувальної установи. Умови стаціонару дозволяють компенсувати порушення, викликані в організмі ботулотоксином. У першу чергу з кишечника хворого видаляють залишки отруєної ботулінічним токсином їжі шляхом прийому сольового проносного (наприклад, сульфату магнію), олії всередину (для скріплення токсинів), а також проводять промивання шлунку теплим 5%-ным розчином питної соди. Але найголовнішим засобом специфічного лікування є термінове введення протиботулінічної сироватки (частіше використовують полівалентну сироватку), яка нейтралізує смертельно небезпечний токсин. Потрібен ретельний догляд за хворим, за призначенням лікарів застосовують підтримуючу дихання апаратуру, проводять заходи для підтримки фізіологічних функцій організму. При розладах ковтання здійснюють штучне живлення через зонд або за допомогою живильних клізм. З медикаментів допоміжну дію надає левоміцетин (всередину за призначенням лікаря), а також внутрішньом’язове введення аденозинтрифосфорної кислоти) у перші 5 днів лікування. Зазвичай тривалість госпіталізації хворого при ботулізмі складає близько 3 тижнів.

Найнеприємніше, що хвороба може розпочатися знову — імунітет при ній не розвивається.

Профілактика

Для того, щоб не захворіти ботулізмом, медики радять ретельно обробляти (термічно) продукти харчування, строго дотримуватися санітарних норм приготування, зберігання і вживання їжі. Не варто їсти продукти з ознаками їх недоброякісності — запахом гострого сиру або згірклого масла.

Щоб убезпечити себе і своїх близьких медики радять дотримуватися нехитрих правил:

• Продукти, призначені для консервації, ретельно промити під чистою проточною водою. Потім прокип'ятити протягом 5 — 10 хвилин кришки й обшпарити окропом банки.

• Зберігати домашні заготовки тільки в прохолодному місці й не купувати консервовані в домашніх умовах продукти на ринку чи просто з рук. Продукти з банок, кришки на яких вздулися, а також мають незвичайний запах, потрібно негайно викинути.

• Найбільшу небезпеку становить споживання такого роду продуктів у поєднанні з алкоголем, який створює сприятливе середовище для мікробів, що викликають ботулізм.



 

 

0
0
0
s2sdefault
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує що Держпродспоживслужба та Національне агентство з безпечності харчових продуктів Республіки Молдова погодили форму...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, інформує, що 8 січня 2018 року Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину...
Сектором з реєстрації сільськогосподарської техніки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області забезпечено виконання покладених на нього, згідно з постановою КМУ...
В приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 23 січня 2018 року відбулась колегія по підсумкам діяльності служби за 2017...
Згідно результатів лабораторних досліджень Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи від 17.01.2018 підтверджено захворювання на сказ...
У ході позапланової перевірки торгівельної мережі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області було виявлено порушення вимог Закону України «Про основні...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
З 1 січня 2018 року розпочався період декларування доходів державними службовцями, посадовими особами органів місцевого самоврядування та юридичних осіб публічного...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 15.01.2018 № 25-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
Згідно результатів лабораторних досліджень Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи від 04.01.2018 підтверджено захворювання на сказ...
Відповідно до рішення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шосткинській районній держадміністрації від 04 січня 2018 року, після виконання заходів...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, щодо погодження 4 форм ветеринарних сертифікатів на експорт продуктів харчування та сировини тваринного...
Суб’єкти насінництва та розсадництва, фізичні особи – підприємці та юридичні особи, які планують здійснювати реалізацію насіння урожаю 2018 року, мають...
Відповідні норми закладено у п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.17 р.
На виконання Постанови КМУ №1001 від 28.10.2011 року «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що з 1 січня 2018 року вступили в силу нові вимоги до виробів...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує всіх зацікавлених суб’єктів господарювання, що оприлюднені вимоги до експорту в Єгипет сухих молочних...
У приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 26 грудня 2017 року проведена робоча нарада з працівниками відділів державного нагляду...
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 22 грудня 2017 року прийняли участь у нараді на тему:...
Закон «Про безпечність та гігієну кормів» запроваджує вимоги, необхідні для отримання безпечних кормів. Тепер кожний оператор ринку кормів (окрім первинного...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 22.12.2017 № 557-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного...
На базі Національного університету біотехнологій і природокористування України 19-20 грудня цього року відбувся семінар на тему: «Контроль за транскордонними захворюваннями...
Статтею 23 Закону України «Про запобігання корупції» визначені основні аспекти, що стосуються отримання подарунків особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Напередодні...
Згідно вимог сучасного законодавства у галузі безпечності харчових продуктів гостро стає питання реєстрації потужностей операторів ринку всіх форм власності. Державній реєстрації...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «В» - головного спеціаліста відділу управління персоналом Головного управління...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «В» - головного спеціаліста відділу економічної діяльності управління економіки,...
Кабінет Міністрів України 12 липня 2017 року прийняв постанову «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від впровадження господарської...
Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) застосовують практично в цілому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати...
У залі Недригайлівської районної державної адміністрації за участі фахівців ветеринарної медицини з установ Недригайлівського, Роменського, Білопільського, Буринського, Липоводолинського районів, представників...
У рамках спільного проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР: «Україна: пом'якшення ризику та покращення інформованості про Африканську чуму свиней» в м. Суми...
В залі засідань Тростянецької районної державної адміністрації 7 грудня 2017 року проведено другий кущовий семінар з питань профілактики африканської чуми...
За статистичними даними Міністерства охорони здоров’я за 10 місяців 2017 року в Україні захворюваність на кір зросла у 72,15 рази,...
Головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області взяла участь у роботі семінару...
10 цікавих фактів про боротьбу з корупцією у світі 1. Особливо аморальним способом хабарів прославились акушери Зімбабве. В країні, де за...
За порушення «Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України»...
В залі Конотопської районної державної адміністрації 5 грудня 2017 року проведено семінар на тему: «Недопущення занесення вірусних захворювань - африканської...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області доводе до відома, що 13 листопада 2017 року України за № 1381/31249 зареєстрований наказ...
Відповідно до плану роботи Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації на 2017 рік 28 листопада на базі Сумського...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Сумського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Тростянецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Недригайлівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
За участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області в Сумському окружному адміністративному суді з суб’єкта господарювання (заклад громадського харчування)...
Зважаючи на минулорічний досвід подачі електронних декларацій суб'єктами декларування, варто завчасно розпочати підготовку до здійснення цієї процедури, зокрема врахувати організаційні...
29 листопада 2017 року звітом про результати дослідження патматеріалу № 002583 п.м./17 від 29.11.2017 регіональної державної лабораторії ветмедицини в Полтавській...
22 -23 листопада 2017 року проведено нараду зі спеціалістами управління фітосанітарної безпеки по підведенню підсумків роботи спеціалістів відділів по напрямку...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 27.11.2017 № 520-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
 Шановні експортери, інформуємо Вас, що Посольство України спільно з Сінгапурською бізнес федерацією з метою презентації вітчизняної продукції на ринках АСЕАН...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Путивльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Буринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
За участю начальника Краснопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відбулося засідання постійної комісії Краснопільської районної ради з...
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області прийняли участь у семінарі на тему: «Актуальні питання діяльності аптек в Україні». Це...
Згідно зі звітом від 21.11.2017 № 002495 п.м./17 регіональної державної лабораторії ветмедицини в Полтавській області про результати досліджень патматеріалу від...
Спеціалісти Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 22.11.2017 р. провели семінар-нараду з представниками мисливських господарств району з...
У ході проведення дослідження в рамках плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових...
Не за горами новорічні свята. Попит на дитячі іграшки сягне свого річного максимуму. Бажання кожного з батьків придбати для своєї...
В рамках Проекту Twinning, Компоненту 2 пункту 2.6 «Визначення персоналу, що може діяти в якості тренерів, та інших вимог для...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Великописарівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Кролевецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Липоводолинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Наказом Державної регуляторної служби України від 16.11.2017 р. №139 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік. Нагадуємо,...
10 листопада 2017 року в Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відбувся семінар по програмі...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника відділу організаційно-господарського забезпечення Головного управління Держпродспоживслужби...
Що за хвороба - ЗВД ВРХ ? Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ЗВД ВРХ), нодулярний дерматит [Dermatitis nodularis bovum, Dermatitis...
Тариф на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій розраховується окремо по кожному будинку залежно від запланованих кількісних показників...
  Звідки сказ у Сумах? Чи є причина для хвилювання та яка профілактика цієї хвороби ведеться у місті та області?
Право експортувати свою продукцію за межі України мають 67 суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність із виробництва та/або зберігання меду бджолиного.
Із метою правильного застосування судами законодавства під час здійснення цивільного судочинства та забезпечення реалізації споживачами товарів, робіт і послуг права...
Захворювання на туберкульоз являється актуальною проблемою не лише в Україні, а й у всьому світі. Згідно статистики щорічно він є...
З настанням холодної пори року в Україні почастішали випадки захворювань менінгококовою інфекцією. Її актуальність визначається переважно тяжким перебігом захворювання та...
З настанням холодного періоду збільшується шкодочинність мишоподібних гризунів. Миші характеризуються високою плодючістю – до 7 і більше приплодів протягом року...
Купуючи м'ясо, потрібно пам’ятати, що існує кілька критеріїв, по яким можна визначити чи свіже перед Вами м'ясо. Спочатку оцінюємо колір –...
В області за жовтень 2017 року виявлено 15 випадків сказу тварин, з них сказу лисиць – 7, ВРХ – 3,...
З метою отримання якісного насіннєвого матеріалу при вирощуванні перехреснозапильних сільськогосподарських культур (жито, тритикале, гречка, кукурудза, сорго зернове, соняшник, ріпак, гірчиця,...
Відповідно до статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» у разі отримання суб’єктом декларування доходу чи придбання майна на суму,...
В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Сумській області 31 жовтня 2017 року відбувся семінар з наступних тем: «Алгоритм дій з метою...
29 вересня 2017 року на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України відбулася науково-практична конференція «Сказ: ерадикація до 2030 року» за участі представників Міністерства охорони...
У рамках проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 27.10.2017 № 486-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
Під керівництвом голови Шосткинської райдержадміністрації Ждамірова В.М. відбулась чергова нарада, в ході якої розглядалось питання щодо стану підготовки господарств району...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «В» - головного спеціаліста сектору реєстрації сільськогосподарської техніки управління...
В Україні продовжує реєструватись африканська чума свиней, так з початку цього року виявлено 127 випадків АЧС (105 - домашні, 17...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Роменського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє, що на митному пості «Суми-Центральний» за результатами проведення фітосанітарних процедур при розмитненні, державним...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Конотопського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
З метою підвищення обізнаності операторів ринку з Українським законодавством та питань пов’язаних з експортом продуктів тваринного походження і харчових продуктів...
За участю користувачів мисливських угідь Краснопільської РО УТМР, ДП «Краснопільський лісгосп», ТОВ СМГ «Бобрицьке», ТОВ МРГ «Ліси Сумщини», спеціалістів Краснопільської...
Саме про це говорили на семінарі-тренінгу з питань запобігань та виявлення корупції, що пройшов 17 жовтня в конгрес-центрі СумДУ. Навчання...
Спеціаліст відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 11-13 жовтня 2017 року прийняв...
Відомо, що молоко – надзвичайно корисний продукт. У ньому містяться легкозасвоювані мікроелементи, амінокислоти, кальцій, фосфор. А кисломолочні продукти є джерелом необхідних...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Охтирського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Глухівського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 11.10.2017 № 477-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
Відносини між відвідувачами та підприємствами громадського харчування регулюються, в першу чергу, Правилами роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства та Порядком провадження...
У концерт-холі торгівельно-розважального центру «Термінал» в м. Бровари, Київської області 05-06 жовтня 2017 року відбувся п’ятнадцятий Міжнародний конгрес спеціалістів ветеринарної...
На адресу Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло звернення споживача, щодо порушення його права на придбання...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Ямпільського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Розвиток науково-технічного прогресу та впровадження ІТ-технологій справляє позитивний вплив на всі сфери суспільного життя. Разом з тим, в питаннях безпеки...
На підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ рекомендувала для виробників включити до складу грипозних вакцин наступні штами...
Головним управління Держпродспоживслужби в Сумській області при здійсненні контролю законодавства про рекламу в одному з супермаркетів м. Суми розміщено рекламу...
Кількість випадків захворювання тварин на сказ в області зростає. Так в Путивльскому районі, с Скуносове лабораторними дослідженнями підтверджено сказ у...
Гриби – це цінний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У них знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому...
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області протягом липня – вересня поточного року проводились планові перевірки суб’єктів господарювання, які надають послуги...
Спеціалісти   управління   фітосанітарної   безпеки  ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області згідно наказу № 591-ОД від 18.09.2017 року провели в базових та...
На виконання пункту 3 Протоколу наради з питань підвищення ефективності діяльності Держпродспоживслужби в частині забезпечення належного державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду),...
У конференц-залі “Леонардо Хол”, в історичному центрі м. Києва, що по вулиці вул. Богдана Хмельницького, 17/52, 26-27 вересня 2017 року...
Відповідно до п.21 постанови Кабіну Міністрів України від 15.05.2006 N 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного...
Ще п’ять українських підприємств з виробництва харчових продуктів тваринного походження отримали право експорту на ринок Європейського Союзу: одне з виробництва...
До управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло звернення від громадянина, щодо порушення його прав, як споживача,...
Сьогодні в Сумській області сільськогосподарські виробники та фермери все частіше використовують авіаційний метод обробки полів засобами захисту рослин. Та на...
На території неблагополучного пункту сказу єнота в с. Чаплище, Путивльського району на пасовищі в стаді корів виявлено труп єнота, який...
Якщо адміністрація торговельного підприємства вимагає від вас негайного відшкодування збитків, то не треба цього робити ні в якому разі. Споживачам потрібно...
До управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло звернення споживачки щодо неналежної якості босоніжок, придбаних у взуттєвому магазині...
Споживачі звільняються від сплати судового збору...
За результатами лабораторних досліджень сказ підтверджено у кішки (м. Кролевець) 19.09.2017, у лисиці (м. Середино-Буда) 20.09.2017 та ВРХ (с. Самотоївка,...
У рамках компоненту-1 Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», пройшов навчальний візит до Сполученого Королівства Великої...
Звертаємо Вашу увагу на те, що з 01 січня 2017 року вступив в силу Закон України № 1791-ІІІ "Про внесення...
У рамках реалізації проекту технічної допомоги: «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» протягом 12-22 вересня 2017 року за...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 20.09.2017 № 454-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
У малій залі засідання Конотопської міської ради пройшла нарада з питань стихійної торгівлі. На заході були присутні представники громадських організацій,...
Як підготуватися до спалахів сезонної недуги? Чи чекати епідемії грипу у сезоні 2017-2018? Як уберегти себе від грипу та ГРВІ?
До управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло колективне звернення від мешканців смт. Ямпіль, щодо неналежної якості...
Спеціаліст Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області разом з представниками головних управлінь Держпродспоживслужби, Львівського інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок,...
Спеціалісти Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області разом із спеціалістами відділу агропромислового розвитку Шосткинської райдержадміністрації провели нараду-навчання,...
У Сумському національному аграрному університеті 17.09.2017 року відбувся Міжнародний аграрний форум «Територія євроінтеграції». Захід викликав неабиякий ажіотаж - він зібрав...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «В» - головного спеціаліста сектору реєстрації сільськогосподарської техніки Головного...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «В» - головного спеціаліста сектору реєстрації сільськогосподарської техніки Головного...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Чек - це розрахунковий документ, який підтверджує факт придбання цього товару або послуги у цього продавця (виробника, виконавця). За своєю...
В області виявлено ще два випадки сказу тварин. Так, 11 вересня лисиця забігла на подвір’я жительки с. Кам’янка Середино-Будського району...
У рамках реалізації проекту технічної допомоги «Підвищення обізнаності про африканську чуму свиней в Україні» 12 вересня 2017 року за участю...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Охтирського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
Семінар під такою назвою проведено Білопільським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за сприяння Європейського банку реконструкції та...
Протягом 6-7 вересня 2017 року в Сумській області зареєстровано 8 осіб з харчовим отруєнням працівників Казенного підприємства «Шосткинський казенний завод...
У зв’язку зі складною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС), Європейський банк реконструкції та розвитку і Продовольча та сільськогосподарська...
Спеціалістами Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області  проведений тренінг зі спеціалістами  лабораторії  ветеринарно-санітарної експертизи  на ринку,  щодо діагностики інфекційних та інвазійних...
У виставковому центрі «Іллінський» Сумської торгово-промислової палати 08.09.2017 року відбулися II Міжнародний форум «Органічне виробництво – повага до себе та...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Краснопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
5 вересня 2017 року за участі представника Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулося судове...
На базі Сумської районної державної лікарні ветеринарної медицини відбулась спільна семінар-нарада з фахівцями Сумської районної державної лікарні ветеринарної медицини та...
Суб'єкт господарської діяльності, що здійснює роздрібну торгівлю взуттям, повинен забезпечити покупцям зручні умови для ознайомлення, вибору та примірки взуття. Для...
Наказ Головного управляння Держпродспоживслужби в Сумській області №545-ОД від 06.09.2017 р. "Про перерозподіл бланків ветеринарних документів"...
Наказ Головного управляння Держпродспоживслужби в Сумській області №544-ОД від 06.09.2017 р. "Про перерозподіл бланків ветеринарних документів"...
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина Тищенко у студії програми «Пряма...
З 25 по 27 жовтня 2017 року в виставковому центрі «Керме» на Лівому березі Астани, на вулиці Достик 3, відбудеться...
На території Виставкового центру «Іллінський», вул. Іллінська, 5, м. Суми 08.09.2017 року буде проведено форум «Органічне виробництво-повага до себе та...
Ураховуючи те, що розпочався сезон збирання грибів, перебуваючи в лісі потрібно уникати контакту з тваринами, звертати увагу на поведінку диких...
Згідно результатів лабораторних досліджень Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи від 28.08.2018 підтверджено захворювання на сказ...
Під головуванням т.в.о. голови Краснопільської Районної державної адміністрації Хрупи С.В. разом із представниками Краснопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в...
За результатами лабораторних досліджень матеріалу від ВРХ Сумським філіалом Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи від 22.08.2018 підтверджено...
Відповідно до повідомлення гендиректора компетентного органу ветеринарної медицини Республіки Ірак, знято заборону на експорт м'яса птиці з України до Іраку. Зауважимо,...
У ході засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській облдержадміністрації проаналізовано ситуацію щодо африканської чуми в Україні та сусідніх державах.
 ШАНОВНІ КОЛЕГИ!   Щиро вітаю Вас із визначним для нашого суспільства святом – Днем незалежності України!   Цей день, що є результатом тисячолітньої боротьби українського...
Затверджена процедура експертного визначення якості насіння...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 21.08.2017 № 421-К "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби...
Африканська чума продовжує поширюватись серед свинопоголів’я, як свійського так і дикого. У цьому році в Україні вже виявлено 97 випадків...
Днями в річці Інгул (Миколаївська область) був виявлений збудник холери. Під підозру лікарів-епідеміологів потрапили також Південний Буг та Дніпро-Бузький лиман.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Сумській області 18 серпня 2017 року у форматі круглого столу відбулася зустріч спеціалістів управління фітосанітарної...
Державне регулювання цін на ліки здійснюється за оновленим Національним переліком основних лікарських засобів...
 В літній період обабіч доріг, в садах, та дуже часто на подвір’ях, неугіддях можна зустріти цікаву та красиву рослину -...
Починаючи з 12 по 22 вересня 2017 року на територіях районів Сумської області відбудуться семінар-наради «Про запобігання розповсюдження африканської чуми...
На сьогодні Сумщина є лідером в організації, проведенні та офіційному оформленні діяльності наметових таборів, як альтернативних та ефективних форм роботи...
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина Тищенко у студії програми «Пряма...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - начальника Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби...
 Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області провело планових перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, що надають послуги житлово-комунального господарства...
 Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє, що набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 507 «Про затвердження критеріїв, за...
 В Головному управлінні Держпродспоживслужби в Сумській області 10 серпня 2017 року під головуванням Першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - завідувача сектором реєстрації сільськогосподарської техніки Головного управління...
ІНФОРМАЦІЯ про результати конкурсу на заміщення вакантної посади державної служби категорії «Б» - заступника начальника відділу управління персоналом Головного управління...
 Літня спека в Україні призводить до підвищення рівня захворюваності населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, призводить до виникнення...
 Ентеровірусні інфекції - це група гострих інфекційних захворювань вірусного походження, основними збудниками яких являються віруси Коксаки А (24 серотипи), Коксаки...
 Кавун – цінний харчовий продукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура,...
 Сьогодні 08.08.2017 року в приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відбулася нарада з нагоди Дня працівника ветеринарної медицини. У...
 Держпродспоживслужба організовує опитування серед виробників харчових продуктів тваринного походження щодо обізнаності та відповідності вимогам харчового законодавства Європейського Союзу. За результатами цього...
 Протягом 3-4 серпня 2017 року, в рамках програми Всеохоплюючої інституційної розбудови Проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів...
 Свою назву ботулізм отримав від латинського слова «botulus», що означає - ковбаса, у зв’язку з тим, що виникнення цього небезпечного...
 Протягом літніх шкільних канікул, відповідно до розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації, триває літня оздоровча кампанія для дітей, учнівської та...
 Тепла погода приносить задоволення можливістю поніжитися на пляжі, однак при надмірному підвищенні температури можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. У період...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 02.08.2017 № 395-ОД "Про скасування проведення конкурсу на зайняття вакантної посади державної...
 Роменська районна державна лікарня ветеринарної медицини повідомляє що 26 липня 2017 року надійшло повідомлення від жительки с. Малі Бубни Роменського...
 Відповідно до повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час моніторингу ринку ветеринарних препаратів...
 Відповідно до розпорядження Голови Сумської обласної державної адміністрації від 19.07.2017р № 405-ОД начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду...
 Відповідно до повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на території України Головне управління Держпродспожвислужби...
 Сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області приймає участь у роботі міжвідомчої робочої групи під керівництвом...
    Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2009р №426 "Про затвердження Порядку проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і...
Спеціалісти управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області прийняли участь у зйомках програми «Тест на якість. Розливні напої:...
Під керівництвом начальника Головного управління Держпродспоживслужби Віталія Моісеєнка відбулася колегія, на якій були підведені підсумки роботи за перше півріччя та...
  В одному із відомих маркетів обласного центру «СпецКор» виявив рибу, яка має пошкодження та не виглядає здоровою. Чи дозволено продавати...
  Про профілактичний напрямок роботи спеціалістів Управлінь Держпродспоживслужби щодо попередження спалахів інфекційних захворювань в області, було наголошено в.о. начальника управління...
  Начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Черенков...
 Епідемічну ситуацію щодо інфекційної захворюваності в області у першому півріччі 2017 року можна охарактеризувати як нестабільну.   У поточному році в...
    На базі Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України в с. Сад, Сумського району відбувся обласний «День поля» на якому,...
Його організували в центрі Сум інспекція з благоустрою разом із патрульною та муніципальною поліцією, представниками виконавчої служби. Пройшлися місцями, де...
 Держпродспоживслужба в Буринському районі повідомляє, що 18 липня 2017 року надійшло повідомлення від громадянки Ш, мешканки с. Дяківка Буринського району,...
 За офіційними стастичними даними ВОЗ СМР та офіційного веб-сайту ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» динаміка відносних коефіцієнтів сумарної...
 Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області в першому півріччі 2017 року було проведено планову перевірку...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 24.07.2017 № 374-ОД "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
На що в першу чергу повинен звернути покупець (споживач) при придбанні насіння сільськогосподарських рослин та садівного матеріалу? Управління контролю в...
 Сьогодні, як і в минулому році, актуальним стає питання пошкодження овочевих культур: огірків, кабачків, баклажанів та інших городніх рослин попелицями.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області протягом червня поточного року проводились планові перевірки суб’єктів господарювання, які надають різного роду послуги,...
 НАДС роз’яснило, як претендент на держслужбу може безоплатно отримати посвідчення про вільне володіння українською мовою.  НАДС у листі від 18.05.2017 №...
Управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі повідомляє, що 17.07.2017 р. до управління надійшла інформація про покус гр. Д лисицею. На місце...
 Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє про набрання чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові...
 За повідомленням Управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі, рішенням засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації від 17.07.2017 року...
Затверджено механізм проведення перевірок в сфері насінництва і розсадництва...
 В Департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА 13 липня 2017 року відбулась відеоконференція під головуванням директора Департаменту землеробства та технічної політики в...
Останнім часом в Україні збільшились випадки гострих кишкових інфекцій серед населення і переважно страждають діти. З метою профілактики та недопущення...
Представники ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області взяли участь у Дні поля, який відбувся 12 липня 2017 року на базі Державного...
В Україні продовжується виявлення випадків африканської чуми свиней, що є найбільшою загрозою свинарству. Лише проактивна позиція всіх громадян і...
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області та місцеві органи влади вживають всі необхідні заходи для недопущення поширення сибірки в...
Спільний проект ФАО-ЄБРР з розбудови потенціалу з діагностики африканської чуми свиней (АЧС) в Україні вийшов на новий практичний рівень, результатом...
Шановні мешканці міста Суми та Сумської області!   За сприяння Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, управління Держпродспоживслужби в м. Суми, Сумської...
УВАГА АБМ!

УВАГА АБМ!

10.07.2017
Минулого року в нашому районі відбулося поширення одного з карантинних об’єктів - американського білого метелика. Шкідник в Україні пошкоджує понад...
За даними проведеного фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби в Сумській області, у посівах кукурудзи триває інтенсивний літ стеблового (кукурудзяного) метелика та масове...
 Збільшення посівних площ в області під кукурудзою сприяє накопиченню одного з небезпечних фітофагів, а саме стеблового (кукурудзяного) метелика. Для регулювання...
Відносини між споживачами (покупцями) та продавцями (надавачами послуг) регулюються законом України «Про захист прав споживачів». Найперша порада споживачеві: завжди необхідно...
Сибірська виразка (сибірка) - гостре, інфекційне захворювання, що вражає всі види сільськогосподарських, домашніх і диких тварин та людей. Небезпека захворювання, в...
 При Сумській Обласній державній адміністрації 05.07.2017 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, в ході якого розглянуто питання виявлення випадку сибірки...
Відповідно до доручення уряду Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області долучилося до урядової програми «Доступні ліки» в частині проведення постійного...
Відповідно до Положення Держпродспоживслужба є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику, зокрема, у сфері метрологічного нагляду, шляхом перевірки...
 З початком грибного сезону 2017 року в області зареєстровано 3 випадки отруєнь грибами, постраждало 3 особи, з них одна дитина...
 Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє, що Порядок маркування партій насіння, затверджений Постановою Кабінету Міністрів № 447 від 22...
 Жителями с. Миропілля, Краснопільського району, Сумської області було виявлено трупи двох овець. В ході комісійного обстеження території відібрано матеріал для...
 Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 27.06.2017 року організувало та провело тренінг-навчання з послідуючим...
 Шановні колеги!   Вітаю Вас з державним святом – Днем Конституції України! Прийняття Основного Закону ознаменувало фундаментальне закріплення нашої незалежності, навіки закарбувало волю...
 Ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону...
 Шановні колеги!   Щиро вітаю вас із професійним святом – Днем державної служби! Професія державного службовця - важлива, клопітка та відповідальна праця людей,...
 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області при отриманні інформації від Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів...
 На виконання Постанови КМУ №1001 від 28.10.2011 року «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в...
 Начальник відділу нагляду в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 20.06.2017 прийняла участь у семінарі «Програми комплексного...
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області систематично здійснюється контроль за дотриманням законодавства про рекламу у сфері зовнішньої, друкованої реклами, реклами...
З метою посилення роботи щодо збільшення випадків ботулізму в Україні, в тому числі і в продукції, яка реалізовувалась на агропродовольчих...
За участі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області розпочата робота групи Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації...
 05 червня 2017 р. в с. Кіндратівка Сумського району в приватному господарстві домашній кіт наніс покуси дочці господаря, яка проживає...
Прогноз фітосанітарного стану розвитку й поширення шкідників і хвороб та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Сумської області в...
На виконання наказу Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 31.05.2017 року № 366, Головного управління...
 Спеціалісти відділу контролю у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області взяли...
 Вже зовсім скоро перші оператори ринку харчових продуктів, а саме: потужності, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких...
Уряд скасував державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках...
 Представники управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії та управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській...
Інформація щодо випадків захворювання на ботулізм...
 На виконання розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини України «Щодо вивчення епізоотичної ситуації», спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та відділу...
 Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області прийняли участь у проведенні епідеміологічного розслідування випадку харчового ботулізму. В результаті розслідування з’ясовано,...
 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1051 на Головне управління Держпродспоживслужби у Сумській області покладено функції...
 За результатами аналізу статистичних даних стану інфекційної захворюваності населення за 4 місяці, представлених на офіційному веб-сайті ДУ «Сумський обласний лабораторний...
Для кожного господаря сад є безцінним багатством, для всього людства ліси є красою і затишком, тому захист їх від шкідників...
 В Департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА 01 травня 2017 року відбулась відеоконференція під головуванням першого заступника міністра аграрної політики та продовольства...
Спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують розслідування випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній...
 За повідомленнями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві та Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області  зареєстровано три випадки захворювання на...
Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму...
 Збудники ботулізму (Cl. botulinum) широко поширені в природі, їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі.  Захворювання зазвичай...
 В рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Вдосконалення системи контролю харчових продуктів в Україні» фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області,...
 В останній час часто можна спостерігати відкриття магазинів, торгівлю з землі, з автомобілів продукцією яку реалізатори ідентифікують, як продукцію домашнього...
 В приміщенні  Сумської обласної державної адміністрації 26 травня 2017 року відбулась Розширена нарада обласної координаційної ради з оздоровлення, відпочинку та зайнятості...
Прийняття рішення про ліквідацію СЕС – формальне і не впливає на виконання Держпродспоживслужбою своїх функцій, - Володимир Лапа...
25 травня 2017 року в м. Київ під головуванням т.в.о. заступника Голови Держпродспоживслужби Лілії Миколаївни Стиренко відбувся семінар на тему...
 На базі Сумської обласної дитячої клінічної лікарні 26 травня 2017 року відбувся семінар для медичних працівників заміських оздоровчих закладів області.
 24.05.2017 року проведено чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Краснопільській районній державній адміністрації з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації...
  Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Противники шкідливої звички закликають...
 В приміщенні  Головного управління  Держпродспоживслужби в Сумській області  23 травня 2017 року   відбулась  колегія за підсумкам  діяльності  служби  за...
 Поради та застереження для споживачів при купівлі овочів та фруктів.  Весна... На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних...
 У всіх районах області проведені наради з питання дотримання чинного законодавства в частині використання пестицидів і агрохімікатів, в яких приймали...
Вітчизняна система контролю безпечності харчових продуктів стала на крок ближчою до європейської...
 Спеціалістами управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, на підставі плану перевірок характеристик продукції в травні 2017 року...
 9.05.2017 року спеціалістами управління Держпродспоживслужби в м. Суми, Роменському та Кролевецькому районах проведено семінар - наради на тему: «Профілактика інфекційних...
 З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та упередження виникнення африканської чуми свиней на території області 19 травня 2017 року проведено...
 Під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталія Моісеєнка 18.05.2017 р. відбулася нарада з питань підготовки до організованого...
 З метою підвищення рівня професійних знань, 17 травня 2017 року фахівці сектору управління персоналом взяли участь у семінарі, який був...
 15.05.2017 р. при тимчасово виконуючому обов’язки голови Краснопільської районної державної адміністрації за участю спеціалістів управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі проведена...
 На управління контролю в сфері насінництва та розсадництва  Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України...
 Питання безпечного перебування дітей у оздоровчих закладах, забезпечення повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей, попередження виникнення гострих кишкових інфекційних хвороб та...
Прогноз фітосанітарного стану розвитку й поширення шкідників і хвороб та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Сумської області в...
Демодекоз у собак - це одне з найпоширеніших, підступних і важко виліковних захворювань, що викликаються кліщем демодекс (Demodex folliculorum). Демодекоз...
 З настанням весни на ринках з'являється все більше свіжих овочів і фруктів, прилавки ринків рясніють вітамінним розмаїттям: зелена цибуля, петрушка,...
На сьогодні спостерігається негативна ситуація на споживчому ринку України, яка пов'язана з продажем продукції на замовлення, поза торговельними або офісними...
 12.05.2017 року спеціалістами управлінням Держпродспоживслужби в Краснопільському районі проведено семінар на тему: «Профілактика інфекційних захворювань, харчових отруєнь, дотримання санітарно-гігієнічних режимів...
Більшість власників домашніх тварин, безумовно, чуло про необхідність вакцинації собак. Всі знають, що собаки хворіють вірусними інфекціями, що чума і...
Вже в котрий раз, як в області внаслідок обробки полів гинули робочі бджоли. Скаржилися на погане самопочуття і люди. Тоді...
 Рекомендації   В зв’язку з тим, що оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових...
 Чи все ми знаємо про такі живі істоти, як гриби? Існує багато цікавих фактів про гриби. За матеріалами багатьох інтернет-видань,...
 Незабаром розпочнеться грибний сезон. Ліс та безліч грибів – прекрасна картина, написана природою. В лісах Сумщини зустрічається велика кількість грибів.
 Спеціалістами відділу контролю у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у...
 Відповідно до наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 21.03.17 р. № 145-ОД протягом квітня 2017 року в Сумському,...
 З 10 травня 2017 року на вулицях обласного центру розпочнеться реалізація хлібного квасу. Сумською міською радою для господарюючих суб’єктів відведені...
 У теплі весняні дні, при довготривалому перебуванні населення на свіжому повітрі (прогулянки, походи, парки, сади, городи, тощо) на теренах області...
   Дорогі ветерани та учасники Другої світової війни! Шановні колеги!   Прийміть сердечні вітання з нагоди Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці Перемоги...
 Природні умови області та наближення теплого періоду сприяють до масового розповсюдження гнусу (гнус - народна назва кровосисних двокрилих комах: мошки,...
 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1051 на Головне управління Держпродспоживслужби у Сумській області покладено функції...
 Спеціалістами управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 29 квітня 2017 року в Комунальній установі Сумська спеціалізована школа...
 Відповідно до статті 3 Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» до 31 грудня 2017 року...
 Серед питань, що були розглянуті під час засідання - про ускладнення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення області на гострі кишкові...
 З метою зменшення обігу неякісного насіннєвого матеріалу, Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області з початку 2017 року проводить заходи, спрямованні...
 У приміщенні залу засідань Сумської обласної ради 25 квітня 2017 року відбулося чергове засідання робочої групи з вивчення стану організації...
 Відповідно експертного висновку № 000572 п.м./17 від 20.04.2017 року Сумського філіалу Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в...
 Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області звертає увагу покупців насіння та садівного матеріалу на те, що при придбанні насіння овочевих,...
26.04.2017 р. 10-00 годині, під егідою відділу освіти Сумської райдержадміністрації (лист № 01-27/525), у великій залі Сумської РДА (м. Суми,...
Прогноз фітосанітарного стану агроценозів та рекомендації щодо захисту культурних рослин від шкідників, хвороб та бур’янів у господарствах Сумської області в...
 Під головуванням Народного депутата України, заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка...
Станом на 14.03.2017року показник по області становив  385 осіб на 100 тисяч населення, що нижче порогового рівня на 23,9% (захворіло...
В «Офіційному віснику України» 14.04.2017 року і, відповідно, на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області опубліковані нові форми актів...
 Увага !!!    Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує, що  для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл,...
      06.04.2017 після закінчення уроків у 15 учнів згідно інформації батьків були зареєстровані симптоми харчового отруєння (багаторазове блювання, підвищення температури).
 06 квітня 2017 року під головуванням директора Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України...
Станом на 31.03.2017року по області захворюваність становить 427 осіб на 100 тисяч населення, що нижче за пороговий показник на 31,2%...
Річний план здійснення планових заходів державного ветеринарно-санітарного нагляду (контролю) за суб’єктами господарювання по Сумській області за 2016 рік  ...
      За ініціативою Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області протягом квітня-травня місяця 2017 року планується провести 19 семінарів...
  Станом на 24.03.2017року по області захворюваність становить 477 осіб на 100 тисяч населення, що нижче за пороговий показник на 32,8%.
15 березня в Сумах – Яна Добідовська та Юрій Оглашенний зустрілися з представниками малих і середніх операторів ринку харчових продуктів...
14 березня в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Сумській області, за участю –експертів ЯниДобідовської та Юрія Оглашенног відбулося навчання державних інспекторів...
10.03.2017 року на базі Інституту сільського господарства Північного сходу НААН за участю представника Держпродспоживслужби в Сумській області – начальника відділу...
09 березня 2017 року в Департаменті АПР Сумської ОДА відбулася селекторна нарада Міністерства АПК України щодо питань проведення весняно-польових робіт...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 01.03.2017 № 106-ОД "Про вимоги під час некомерційного перевезення тварин до країн-членів...
На звернення Генерального Директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів “САНТЕ” стосовно виявлення на території Європейського...
 Станом на 03.03.2017року по області захворюваність становить 440 осіб на 100 тисяч населення, що нижче за пороговий показник на 53,2%і...
Статтею 23 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" від 23.12.1997 № 771/97-ВР, передбачено...
  За результатами аналізу статистичних даних щодо стану інфекційної захворюваності населення області, представленими на офіційному веб-сайті ДУ «Сумський обласний лабораторний центр...
  На кінець поточного тижня  в області зареєстроване незначне   зростання показника захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції всього населення. Станом на...
В рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» 14-15 лютого 2017 року відбувся 1...
  На кінець поточного тижня в області продовжилося на 7,8% зниження показника захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції всього населення. Станом...
  На кінець поточного тижня приріст показника захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції серед всього населення області становить лише 0,6% проти...
Наказ Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від 07.02.2017 № 59-ОД "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби...
Управління безпечності харчових продуктів та ветеренарії повідомляє, що з метою проведення заходів про недопущення збудників африканської чуми свиней, високопатогенного грипу...